Gezdiğim dikenli aşk yollarında elimden bin türlü saz geldi, geçti

MUSTAFA AYDINÇELEBİ

CANLI ARŞİV

Bıçak, aşçıların ve hanımların elinde insanlara yemek hazırlamakta kullanılan faydalı bir eşyadır. Katilin elinde ise insanları katleden bir silahtır.

Teşvik priminden tehdide (vaad, vaid oldu)

50’li yıllarda tekstil üretiminin tamamına yakını Sümerbank tarafından yapılırdı. Dolayısıyla Türkiye'deki tüm manifaturacılar kumaş ve bez ihtiyaçlarını Sümerbank'tan alırdı. Sümerbank, müşterinin belli bir miktarı aşan alışlarına, kademeli olarak %2 ile başlayıp her kademede bir puan arttırarak prim verirdi. 90'lı yıllara kadar sigorta şirketleri de %2 genel portföy üzerinden, ayrıca net primden hasar düştükten sonra kalanından da %3 prim verirlerdi.
Sonrasında “Primi %10’a çıkardık” diye ağzımıza bir parmak bal çaldılar. Devre sonunda baktık ki prim oranını %100 artarken prime esas matrah kuşa dönmüş.
Elimize geçen prim, eski sistemde aldığımızın kat kat altına düşmüş. Yani kuşa baktırmışlar… Zaman içinde de türlü bahanelerle bunu dahi vermeyenler oldu… Günümüzde futbolculara da galibiyet primi veriliyor. Yani galibiyete prim var. Mağlubiyet veya beraberliğe prim yok. Prim yok ama, ceza da yok.

Gelelim sektördeki uygulamalara…

Sektörümüzdeki bazı şirketler acentesine bir hedef veriyor. Hedef gerçekleşirse veya aşılırsa ödül yok. Gerçekleşmezse, acenteliğin feshi cezası var.. (İstisnalar çok. Hatta hedefi gerçekleştirenlere komisyon ilavesi yapanlar bile var. Onları tenzih ederim), Böyle bir cezanın yasal ve hakkaniyetli olup olmadığı bir yana;
1-Risk politikan; "armudun sapı, üzümün çöpü var" kabilinden bahanelerle, aşırı seçici ise,
2-Fiyatın piyasa şartlarına uygun değilse,
3-Rakiplerin düşük riskli teminatlara yüksek komisyon verirken sen düşük komisyon veriyorsan,
4-Keza, rakiplerin hedef verip, hedefi gerçekleştirene ilave komisyon verirken Bu gariban acente nasıl hedef tuttursun?..
5-Hel hele, sen; hedefi tutturana ödül vermek yerine, hedefi tutturamayana ceza vermek gibi görülmemiş bir yol tercih etmişsen!

Sosyal medya dedikleri

Bıçak, aşçıların ve hanımların elinde, insanlara yemek hazırlamakta kullanılan faydalı bir eşyadır. Katilin elinde ise insanları katleden bir silahtır.
Tüfek, askerin ve emniyet güçlerinin elinde; vatan savunmasında ve asayişin temininde kullanılan bir alet; teröristin, katilin ve magandanın elinde ise günahsız insan katletme vasıtasıdır.
Sosyal medya ise gazetecilerin elinde kamuoyuna haber ulaştırma, alimin elinde ilim yayma, münafığın dolduruşuna gelen zevzeklerin elinde kafa karıştırma, fitnenin elinde de ise insanları birilerine karşı kışkırtma vasıtasıdır.

Baltayı dizimize vurmamak için

Sakın ola zevzeklik yapmayalım. Aman ha aman; fitneye karşı uyanık olalım.
Bir olma iri olma diri olmanın sonuçları:
1-15 Temmuz gecesi, Cumhurbaşkanı’nın bir çağrısıyla, bayrağını alan meydanlara çıkıp tankların karşısına dikildi. Kimi şehit oldu, kimisi gazi. Ama, sonuç itibariyle hainleri teslim alındı ve vatan kurtarıldı. Ne yazık ki, bedel ödemeden zafer kazanılamıyor. Keşke mümkün olsa…
2-Arkasından dolar oyunuyla ekonomimize yapılan saldırı üzerine; dolarınızı bozdurup altın alın veya lirada kalın daveti üzerine döviz bürolarının önünde kuyruklar oluşunca oyun bozuldu doların ateşi düştü. Bununla da kalmadı, dış ticaretin milli paralarla yapılması gündeme oturdu ve anında, birkaç devletin bu işe sıcak baktığı ortaya çıktı ve uygulama başlamak üzere. Daha da önemlisi, bu uygulama, yaygınlaşma istidadı gösteriyor.
Böyle giderse, dolar tahtından inecek gibi gözüküyor. Demem o ki bir toplumun hedefe ulaşmasının olmazsa olmazı:
Birlikte hareket-birlikte hareket- birlikte hareket…
Birlikte hareket kabiliyeti kazanmanın da ön şartı;
1-Dolduruşa gelip zevzeklik ederek kafa karıştırmamak;
2-Yöneticiye itaat…
NOT:
Arapça'da;
Vaad: Ödül sözü vermek
Vaid: Cezalandırma tehdidi
Zevzeklik: Gerçeği bilmeden, yalan yanlış malumatla fikir üretmeye kalkışmak.

  sigortacim sayi 28 haziran
 Haziran 2018 / Sayı:28

Yazarlar

  • Jun 05 , 2017

    MUSTAFA NAZLIER

    Sigorta Eksperi

    Tüm sektör aktörleri sigorta eksperlerinden eşit olarak aynı kalitede düzenli hizmeti alabilmelidir. Bunu sağlamanın tek yolu eğitim ve bilginin güvenli olarak istikrarlı biçimde eksperler tarafından tüm paydaşlarına bağımsız ve tarafsız sunulabilmesidir.

  • Jun 02 , 2017

    M. JALE BAYAV

    TÜSAF Yönetim Kurulu Üyesi

    Geçmişteki hatalarımız, geleceğimize yön veren en iyi derslerdir aslında, önemli olan hataları görebilmek ve kabullenebilmek cesareti ve olgunluğu ile kendimizi yenilememizdir.
    Hayatta ya Bey olacaksın ya Paşa, ya Ağa olacaksın ya da Maşa…

  • Jun 02 , 2017

    ADNAN ÇELİK

    Parametre

    Borsa İstanbul'daki şirketlerin toplam piyasa değeri 718 milyar lirayı aştı. Borsa İstanbul'da en yüksek piyasa değerine sahip şirket, 41,1 milyar lira ile Koç Holding olurken, onu Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası izledi.

  • Jun 02 , 2017

    HANİFE KARAMUSTAFAOĞLU

    Eğitim

    Birçok işi halletmeye çalışıp yine de hiçbirini tamamlayamıyorsanız ya da sabah erkenden işe gittiğiniz halde hâlâ verimli çalışamadığınızı düşünüyorsanız bir yerde hata yapıyorsunuz demektir. Amacınız iş hayatında üretkenliğinizi artırmak ise işte uygulamanız gereken 5 madde...
    Üst üste yapılan toplantılar, ardı arkası kesilmeyen mailler ve yapılacak işlerin birikmesi… Gün boyu çalışıyor, öğle tatillerinden feragat ediyor, hatta mesaiye kalıyor fakat yine de bir türlü işlerinizi bitiremiyorsanız, modern çalışma hayatının en büyük sıkıntılarından biri olan “verimsiz çalışma kriziyle” karşı karşıyasınız demektir. Ancak gün içerisinde üretkenliğinizi etkileyen durumları öğrenerek ve gerekli önlemleri alarak daha verimli çalışmanız mümkün. İşte iş hayatında üretkenliğinizi artıracak 5 yöntem:

  • Jun 02 , 2017

    HASAN ALİ GÖZÜKARA

    Otoacente

    Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen "İstanbul Autoshow" kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl "Geleceğe Yakından Bakın" sloganıyla gerçekleştirilen fuar 21-30 Nisan tarihlerinde açık kaldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda, bu sene aralarında daha çok Türkiye'de üretim yapan firmaların bulunduğu otomotiv markaları yeni modellerinin lansmanlarını gerçekleştirdi.
    Bugünün ve geleceğin teknolojilerinin sergilendiği fuara, Alfa Romeo, Aston Martin, Dacia, DFSK, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jeep, Lexus, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Smart, Ssangyong ve Toyota katıldı. Fuarda, otomotiv markalarının yanı sıra, teknoloji, inovasyon, bilişim, aksesuar ve yan sanayi firmaları, sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşları da yer aldı.


tsrsb   dask   sigortacili   sigorta_gov   tsev    sigorta bilgi merkezi    sigorta tahkim komisyonu    guvencehesabi

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: