Önce Eğitim, Ardından Deneyim Gelmeli

ÖZKAN TOSUN:

BASİAD Yönetim Kurulu Üyesi 

SEGEM kurulmadan önce sektörde eğitimler yok denilecek kadar azdı. Olanlar ise birbirinden farklılık sergiliyordu. Bir başka ifadeyle, sektörün eğitim alanında bir tutarlılık söz konusu değildi ve sigortacılıkla ilgili olsun ya da olmasın herkes bu alanda faaliyet gösterebiliyordu. Bu ise alanında eğitim almış kişiler açısından dezavantajlı bir rekabet ortamı oluşturuyordu.

Ancak SEGEM’in 2008 yılından itibaren faaliyete geçmesiyle birlikte her şeyden öte sigortacılık sektörde liyakat sisteminin başladığını söyleyebiliriz. Yani SEGEM’in standartlarını sağlayamayan ve eğitimlerini almayan kişiler artık bu alanda söz sahibi olamıyor. Bunun yanında SEGEM’in getirdiği sertifikalandırma sistemi de sektörde çalışacak personelin belirli kalifikasyona sahip olmasını zorunlu kıldı. Bunlar yeterli mi, elbette değil. Özellikle uluslararası alanda yapılan çalışmaların, uygulamaların ve yeniliklerin takip edilerek ülkemizde uygulanabilirliğinin araştırılması ve uygun olanların alana kazandırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde sigorta şirketlerinde çalışan personelin sadece yaklaşık yüzde 10’unun sigortacılık ve aktüerya eğitimi aldığı göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın hiç kuşkusuz ki artırılması zorunlu görülüyor. “Çalışırken öğrenilen” bir meslek olarak algılansa da aslında sigortacılıkta da “önce eğitim, ardından deneyim” gelmeli. Alanla ilgili eğitim kurumlarının sayısı yeterli olmamakla birlikte sayıları artan sigortacılık ve bankacılık yüksekokulları umut veriyor. Burada alınan eğitim, mesleğin temelini oluşturuyor, ardından şirketlerde kazanılan deneyimle de bir sigortacı, mesleğini icra edebilecek donanımları elde etmiş oluyor. Alanla ilgili üniversitede verilen eğitimin yanında, sigorta şirketlerinin kendi personeli için düzenlediği eğitimler de hiç kuşkusuz ki önem arz ediyor. Bu eğitimlerin sıklığı kadar niteliği de önemli. Alanda uzmanlığı tartışma götürmeyecek kişilerce verilecek eğitimler, mesleği yapanların güvenini kazandırmasının yanında işin kalitesini de artıracak. Eğitimlerin zaman planlamaları da elbette şirketten şirkete farklılık göstermekle birlikte her şirketin yılda en az iki ya da üç kez bu tür eğitimleri düzenlemelerinin hem bilgiyi taze tutma hem de çalışanların bir araya gelerek aidiyet ruhunu yakalamaları açısından gerekli olduğunu düşünüyorum.

Teori ve pratik bir bütünlük sergilemeli

Eğitimde öncelik, elbette mesleğin gereklilikleriyle ülke gerçeğinin uyumuna verilmeli. Eğitimlerde teori ile pratiğin bir bütünlük sağlamasına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğitimlerde ülkemizdeki demografik yapı, eğitim durumu, gelir düzeyi gibi temel parametreler göz önünde bulundurulmalı, şirketin bu yöndeki politikaları da bu parametreler ışığında sürekli gözden geçirilmeli, gerektiğinde de yenilenmeli.

Yazarlar

  • Jun 05 , 2017

    MUSTAFA NAZLIER

    Sigorta Eksperi

    Tüm sektör aktörleri sigorta eksperlerinden eşit olarak aynı kalitede düzenli hizmeti alabilmelidir. Bunu sağlamanın tek yolu eğitim ve bilginin güvenli olarak istikrarlı biçimde eksperler tarafından tüm paydaşlarına bağımsız ve tarafsız sunulabilmesidir.

  • Jun 02 , 2017

    M. JALE BAYAV

    TÜSAF Yönetim Kurulu Üyesi

    Geçmişteki hatalarımız, geleceğimize yön veren en iyi derslerdir aslında, önemli olan hataları görebilmek ve kabullenebilmek cesareti ve olgunluğu ile kendimizi yenilememizdir.
    Hayatta ya Bey olacaksın ya Paşa, ya Ağa olacaksın ya da Maşa…

  • Jun 02 , 2017

    ADNAN ÇELİK

    Parametre

    Borsa İstanbul'daki şirketlerin toplam piyasa değeri 718 milyar lirayı aştı. Borsa İstanbul'da en yüksek piyasa değerine sahip şirket, 41,1 milyar lira ile Koç Holding olurken, onu Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası izledi.

  • Jun 02 , 2017

    HANİFE KARAMUSTAFAOĞLU

    Eğitim

    Birçok işi halletmeye çalışıp yine de hiçbirini tamamlayamıyorsanız ya da sabah erkenden işe gittiğiniz halde hâlâ verimli çalışamadığınızı düşünüyorsanız bir yerde hata yapıyorsunuz demektir. Amacınız iş hayatında üretkenliğinizi artırmak ise işte uygulamanız gereken 5 madde...
    Üst üste yapılan toplantılar, ardı arkası kesilmeyen mailler ve yapılacak işlerin birikmesi… Gün boyu çalışıyor, öğle tatillerinden feragat ediyor, hatta mesaiye kalıyor fakat yine de bir türlü işlerinizi bitiremiyorsanız, modern çalışma hayatının en büyük sıkıntılarından biri olan “verimsiz çalışma kriziyle” karşı karşıyasınız demektir. Ancak gün içerisinde üretkenliğinizi etkileyen durumları öğrenerek ve gerekli önlemleri alarak daha verimli çalışmanız mümkün. İşte iş hayatında üretkenliğinizi artıracak 5 yöntem:

  • Jun 02 , 2017

    HASAN ALİ GÖZÜKARA

    Otoacente

    Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen "İstanbul Autoshow" kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl "Geleceğe Yakından Bakın" sloganıyla gerçekleştirilen fuar 21-30 Nisan tarihlerinde açık kaldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda, bu sene aralarında daha çok Türkiye'de üretim yapan firmaların bulunduğu otomotiv markaları yeni modellerinin lansmanlarını gerçekleştirdi.
    Bugünün ve geleceğin teknolojilerinin sergilendiği fuara, Alfa Romeo, Aston Martin, Dacia, DFSK, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jeep, Lexus, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Smart, Ssangyong ve Toyota katıldı. Fuarda, otomotiv markalarının yanı sıra, teknoloji, inovasyon, bilişim, aksesuar ve yan sanayi firmaları, sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşları da yer aldı.


tsrsb   dask   sigortacili   sigorta_gov   tsev    sigorta bilgi merkezi    sigorta tahkim komisyonu    guvencehesabi

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: