Ciddiye Alınmak isteyen Sigorta Şirketi, Tüsaf ile iş Ortağı Olmalı

 

haber 14 01

TÜSAF, dünya sigorta devi Lloyd’s’un daveti üzerine Londra’ya çıkarma yaptı. Lloyd’s’un üst düzey yöneticileri ile görüşmeler yapan TÜSAF heyeti, aynı zamanda Türk sigorta sektörünün yurtdışında lobisini de yapmış oldu.

Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce acentenin sorunlarını her platformda gündeme taşıyan, lobi çalışmaları ile de kamuoyu oluşturan Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF), yurtdışında da acentelerin sesi oluyor. Türkiye’de yatırım için gün sayan dünya sigorta sektörünün devi Lloyd’s da son dönemlerde başarılı projelere imza atan TÜSAF yönetimini işbirliği yapmak için İngiltere’ye davet etti. Lloyd’s’un üst düzey yöneticileri ile Mayıs ayının ilk haftasında yapılan görüşmeler Türk sigorta sektörünün en güçlü aktörlerinden TÜSAF’a yurtdışından verilen önemi de ortaya koydu. 17. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere’de temellerinin atılmasıyla birlikte dünya sigorta sektöründe yeni bir dönemi başlatan Lloyd’s’un yöneticileri TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleri ile yaptığı görüşmelerde Türk sigorta sektörüne de mesajlar iletti. Bu mesajların en önemli ise Lloyd’s EMEA Bölge Başkanı Cameron Murray’ın “Türkiye’de acenteler yüzde 70’lik paya sahip bir dağıtım kanalı. Burada ciddiye alınmak isteyen sigorta şirketi, TÜSAF ile iş ortağı olmalı” sözleri oldu.


“TÜSAF İLE ÇALIŞMAYI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”
Murray, “Türkiye, Lloyd’s için gerçekten çok ama çok önemli bir piyasa. Ekonomi geliştikçe, uzmanlık büyüdükçe Türkiye’de yatırımlarımızı büyütmek istiyoruz. Acenteler yüzde 70’lik paya sahip bir dağıtım kanalı. Herhangi bir sigorta şirketi Türkiye’de ciddiye alınmak istiyorsa TÜSAF ile yakın bir iş ortaklığı olmalı. En kısa sürede Türkiye’de faaliyetlerimizi yürütmeyi ve TÜSAF ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.


“2023 VİZYONUNU DESTEKLEYECEĞİZ”

Lloyd’s EMEA Bölge Başkanı Cameron Murray sözlerine şöyle devam etti: “Lloyd's, Türkiye’de güçlü bir yerel varlık oluşturmaya kararlı. Türkiye, bölgesel ve küresel ekonomik alanda etkisini giderek artıran ve büyüyen piyasaların başında geliyor. Bu nedenle Lloyd's, Türkiye’de varlık göstermesinin stratejik öneminin farkında. Türkiye’nin 2023 vizyonuyla ortaya konulan iddialı ekonomik planları, üst düzey altyapı projelerini, enerji üretimini, ve finansal hizmet sektörünün süregelen gelişimini desteklemek adına, çok yönlü sigorta ve reasürans çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Lloyd’s, 300 yılı aşkın inovasyon ve ürün geliştirme tecrübesini Türkiye’ye getirerek Türkiye’nin 2023 vizyonunu destekleyecek ve bu tecrübeyi zaman içerisinde Türkiye’deki ortaklarına aktaracak”.


“TÜRKİYE’DEKİ YÖNETİCİLER ENDİŞELİ”
Türkiye’deki yöneticilerin endişeli olduğunu söyleyen Lloyd’s EMEA Bölge Başkanı Cameron Murray, bu endişeleri ve çözüm önerilerini ise şu şekilde anlattı: “Türkiye’deki yöneticiler müşterilerinin ihtiyaçları ile örtüşen sigorta ürünleri bulamamalarından dolayı endişeli olduklarını ve Türkiye piyasasında, terörizm, siber tehdit, banka şemsiye sigortaları, siyasi risk ve ticaret kredisi ve ayrıca çalışan mükellefiyeti, yönetici ve memur mükellefiyeti, ve tıbbi uygulama hataları gibi diğer mükellef risklerin güvence altına alınmasının bazen imkansız ve çoğu zaman çok zor olduğunu belirttiler. Bu problemler, Türkiye’nin ekonomisi yeni iş alanlarıyla beraber büyüdükçe, bireylerin günden güne daha karmaşık risklere maruz kalmasıyla birlikte artış gösterecek.


Kaan Yardımcı
Lloyd's Global Markets Executive, International Market Development
“RİSKLER KONUSUNDA ÖZEL ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİYORUZ”
Lloyd’s, karmaşık ve yeni riskleri kapsayan sofistike çözümler geliştirme üzerine uzmanlaşmıştır. Örneğin, 2015 yılında küresel düzeyde Terörizm Sigortası için 1 milyar dolar, Siber Mükellefiyet Sigortası için 464 milyon dolar, Siyasi Riskler, Kredi ve Finansal Garanti Sigortası için 869 milyon dolar, Yönetici ve Memurlar için 545 milyon dolar ve Tıbbi Uygulama Hataları için 783 milyon dolar değerinde sigorta poliçesi hazırlandı. Türkiye’de faaliyete geçmemiz halinde bu uygulamaların hepsini Türkiye’de sunabileceğiz.”


“TÜRKİYE’DE ‘COVERHOLDER’ MODELİNİ SUNMAK İSTİYORUZ”
Lloyd’s EMEA Bölge Başkanı Cameron Murray, Türkiye’de “Coverholder” modelini sunmak istediklerini de belirtti. Murray, “Coverholder” modelini şöyle anlattı: “Türkiye’de sunmak istediğimiz Coverholder modeli, Türkiye’de bağımsız yönetilen işletmelerin varolan Lloyd’s işletmeleriyle anlaşarak, Lloyd’s ürünlerini Türkiye’de gerçekleştirme imkanı sağlıyor. “Coverholder” modeli dünya çapında ABD, Kanada, Avrupa Birliği, Güney Afrika ve Asya-Pasifik bölgesindeki pek çok önemli piyasada başarılı bir şekilde işliyor. Şu anda Çin’de pilot denemesi yapılıyor. Bu model, tüketiciler için Lloyd’s ürünlerine erişim kolaylığı ve güvenilir yerel danışmanlar aracılığıyla güven sağlarken, Türk sigorta sektörüne bilgi ve tecrübe aktarılması için etkin bir yöntem.”


“İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAĞIZ”
Lloyd’s,’un Türkiye’de istihdam ve uzmanlık yaratarak kalkınmaya olumlu bir katkıda bulunacağını kaydeden Lloyd’s EMEA Bölge Başkanı Cameron Murray şöyle devam etti: “Lloyd’s, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde bilgi transferi ve eğitim fırsatları sunma konusunda güçlü bir kültüre sahip. Varlığımızla birlikte Türkiye’ye kültürümüzü taşıyıp, sektörel çalışanlar için eğitim programları sunacağız. Londra’da eğitim programları sunuyoruz ve halihazırda Türkiye sigortacılık sektöründen pek çok katılımcıyı eğitim programlarımız dahilinde ağırladık. Lloyd’s’un Türkiye’deki faaliyetleri zamanla arttıkça, Türkiye’de yeni istihdam fırsatları yaratacak. Singapur’daki faaliyetlerimiz, 15 yıl içerisinde çoğunluğu yerel Singapurlu olmak üzere 400 kişiye yakın doğrudan istihdam yarattığımız bir merkeze dönüştü.”


Titanik’in 1912 yılında yapılan sigorta poliçesi 

TÜSAF Yönetim Kurulu üyeleri, tüm zamanların en ünlü gemisi, bir buzdağına çarparak batan Titanik’in 1912 yılında yapılan sigorta poliçesini de görme imkanı yakaladı. Bir brokerin Lloyd’s’a gelerek tek tek sigortacılardan Titanik için imza aldığı poliçe, TÜSAF tarafından incelendi.

Lloyd’s’un çalışma sistemi YERiNDE iNCELENDi
TÜSAF Yönetim Kurulu üyeleri, Lloyd’s EMEA Bölge Başkanı Cameron Murray ile yapılan görüşmenin ardından Lloyd’s’un fiziksel olarak nasıl çalıştığını görme imkanı da elde etti. Lloyd’s binası gezisinde buraya portfolyosuyla birlikte gelen bir brokerin elinde 12 tane farklı risk varsa, bir günde 12 farklı underwriting ile konuşup bu riskleri paylaşabileceği anlatıldı. Lider underwriting’in hasar anında o risk için ne kadar tazminat ödeneceğinin de hesaplandığı belirtildi.


MURAT BÜYÜKÇELEBİ
Lloyd’s’un Türkiye’ye gelmesi halinde meslektaşlarımızla çalışma koşullarının nasıl olacağını öğrenmek için yapılan görüşmelerde aldığımız bilgiler çerçevesinde, acente olabilmek için gerekli şartlar ve beklentilerin ne olduğuna bakalım. Lloyd’s’la çalışan 96 sendikanın Türkiye’deki karşılığı sigorta şirketinin istekleri Genel strateji beklentisi,
1 Gelecekle ilgili hedeflenen nedir? Üretim ve branş hedefleri,
2 Acentenin yeterliliği ve geçmişi
3 Sendikalarla (sigorta şirketleriyle) cover holder sözleşme içerikleri, anlaşma koşulları isteklerin belirtilmesi Lloyd’s brokerlerinden biriyle cover holder acente olmak için anlaşma yapmanızla başlıyor. Burada broker daha çok profesyonel danışmanlık için bulunuyor. Hem başvuru esnasında danışmanlık verip yönlendirme yapıyor. Hem de tecrübesiyle hangi teminat için hangi sendika (sigorta şirketiyle) çalışılması gerektiğini bildiriyor. Sendikalarla anlaşma yapmanızı ve en iyisini profesyoneli buluyor. Yeni ürünlerin satışında yönlendiriyor. Sendikalarla (sigorta şirketleriyle) yapılan anlaşmaları hazırlıyor. Burada brokerler anlaşmasını sendikalarla (sigorta şirketi) yaptırdıkları cover holder (acente) üzerinden sendikalardan danışmanlık ücreti alıyor. Ayrıca yapılan teminat bulma anlaşmalarından da komisyon alıyor. Cover holder (acente) uzmanlaştıkça brokere ihtiyacı ortadan kalkıyor.
Lloyd’s Cover – holder (Acentesi olmak) için gerekli koşullar
1-İnternet müracaatı
2-Plan, strateji
3-Finansal durum, uzun dönem karlılık durumu
4-Güvenirlilik
5-Primler için açılmış ayrı hesap
6-Mesleki sorumluluk Sigortası
7-Yönetimin özgeçmişi
8-Acentenin, kurumun devamlılığı karlılığı hakkında yeterlilik,
9-Teknik donanım, yazılım, bilgisayar vb yeterliliği
10-Türkiye ofisinin referans yazısı
Bu bilgilerden verilmesiyle 5 hafta içinde sonuçlanıyor. Cover holder (acente ) yetkileri
1-FULL AUTHORITY
En üst yetki hasarı ödeyen, sigorta primini kendi belirleyip yazan
2-PRE-DETERMINED RATES ONLY
Hasar ödemeyen sigorta primini sendikanın verdiği yetki doğrultusunda belirli fiyat aralıklarında istediği gibi yazan
3-PRIOR SUBMİT
Daha çok bizimkine benzeyen fiyatı primi sendikanın (sigorta şirketinin) belirlediği yetki.


tsrsb   dask   sigortacili   sigorta_gov   tsev    sigorta bilgi merkezi    sigorta tahkim komisyonu    guvencehesabi

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: